DREPTURILE MORALE ȘI  PATRIMONIALE

Preliminarii.
Din punct de vedere structural raportul juridic civil este alcatuit, de regula, din trei elemente: subiecte, continut si obiect. 
Subiectele raportului juridic pot fi persoanele fizice sau juridice.
 Prin continutul raportului juridic intelegem drepturile si obligatiile corelative care se nasc in favoarea si respectiv in sarcina subiectelor sau partilor sale. 
Obiectul raportului juridic consta in actiunea sau inactiunea (conduita / prestatia) la care este indrituit subiectul activ si la care este indatorat subiectul pasiv.
Drepturile si obligatiile subiectelor raportului de drept civil sunt susceptibile de diverse clasificari in functie de anumite criterii. Una dintre cele mai importante clasificari este in drepturi si obligatii patrimoniale, respectiv drepturi si obligatii nepatrimoniale. Drepturile si obligatiile patrimoniale sunt acelea care pot fi evaluate in bani, in timp ce drepturile si obligatiile nepatrimoniale sunt lipsite de valoare economica si prin urmare nu pot fi evaluate in bani.

Definitia patrimoniului.
 In Codul Civil nu exista o definitie a patrimoniului, ci doar referiri implicite la acesta, cum ar fi: „Oricine este obligat personal este tinut de a indeplini indatoririle sale cu toate bunurile sale mobile si imobile, prezente si viitoare.”

In doctrina patrimoniul a fost definit ca o entitate juridica distincta, ce reprezinta totalitatea sau universalitatea drepturilor patrimoniale si obligatiilor patrimoniale care apartin unei persoane. 

                                                                                                                                   citește mai mult
                                                                                          Pentru a continua studierea faceți clic  AICI

                                                                             

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога